Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2026 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, η 5η συνάντηση της Εθνικής Πλατφόρμας για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε:
-στην ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας της Πλατφόρμας,
-στην ενημέρωση για πρόσφατα περιστατικά και θεσμικές εξελίξεις,
-στη συζήτηση για τη διοργάνωση της ημερίδας της ΕΠΜΣ στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο 2026 και στον συντονισμό των επόμενων βημάτων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων αρχών, επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, παραγωγικών και κοινωνικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για έναν σταθερό, τεκμηριωμένο και ανοιχτό διάλογο γύρω από τη συνύπαρξη ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε:
-στο θεσμικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για τον λύκο και την αρκούδα,
-στην πρόληψη ζημιών και στη σύνδεση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική,
-στη δημόσια ενημέρωση και την ανάγκη αποφυγής παραπληροφόρησης,
– στην εκπαίδευση και κατάρτιση εμπλεκόμενων φορέων,
-και στην προετοιμασία μιας ουσιαστικής ημερίδας που θα οδηγήσει σε πρακτικά αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.
Η Εθνική Πλατφόρμα συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος διαλόγου, συντονισμού και ανταλλαγής τεκμηριωμένης γνώσης, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής κατανόησης, την πρόληψη συγκρούσεων και την ενίσχυση της συνύπαρξης με την άγρια ζωή.
Επόμενο βήμα: Η προετοιμασία της ημερίδας της ΕΠΜΣ στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο 2026.
*Φωτογραφία προηγούμενης συνεδρίασης
